Petri Rajala Tamperelainen kaupunginvaltuutettu ja kauppatieteiden opiskelija. Kaikki täällä esittämäni näkemykset ovat täysin omaa yksityisajatteluani eivätkä edusta mitään muuta tahoa. Lue minusta ja ajatuksistani lisää kotisivultani!

JHL:n poliittinen lakko vie leivän lasten pöydästä

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL järjestää poliittisen lakon maanantaina 22.10. – tiistaina 23.10. Lakko iskee koulujen ja päiväkotien ruokahuoltoon, joten sijaiskärsijöinä ovat lapset. Tämä on kertakaikkisen vastuutonta, moraalitonta ja epä-älyllistä toimintaa liitolta.

 

Lakkoilu on kohtalaisen ymmärrettävää, mikäli se koskee asioita (kuten työehtosopimukset), joista työmarkkinaosapuolet voivat sopia keskenään. Irtisanomista koskeva, kuten kaikki muukin, lainsäädäntö sen sijaan on kansan valitseman eduskunnan vastuulla. Työnantajat ja työntekijät järjestöineen eivät ole osapuolia eivätkä päättäjiä lainsäädäntöä koskevassa kiistassa. On idioottimaista osoittaa tyytymättömyyttä purkamalla pettymyksensä vahingontekona viattomia sivullisia kohtaan.

 

Kaikkein suurin vääryys on kohdistaa yleishaitalliset toimenpiteet lapsiin. Selkärangaton ay-liike valitsee kiusanteon kohteeksi kaikkein puolustuskyvyttömimmät suomalaiset. Tämä lakko ei ansaitse tulla kutsutuksi työtaisteluksi, sillä taistelussa aikuiset kamppailevat keskenään. Lapsiin kohdistuva kiusanteko ei ole taistelua, vaan jotain paljon pahempaa.

 

Jo 70 vuoden ajan tarjottu maksuton kouluruokailu on pitkään ollut kansallinen ylpeydenaiheemme. JHL tahtoo häiritä tämän oikeuden toteutumista käyttämällä kouluruokailua häikäilemättömästi pelinappulana poliittisessa vaikuttamisessaan. Liitto vähät välittää lasten hyvinvoinnista ja häpeällisen toimintansa seurauksista ajaessaan tavoitteitaan keinoja kaihtamatta.

 

Suomessa poliittisten lakkojen järjestäminen on paljon vapaampaa kuin muualla Euroopassa, jossa ne on kielletty kokonaan tai osittain. Tähän epäkohtaan tulee puuttua. Poliittiset lakot on kiellettävä ja laittomista lakoista määrättävä täysi vahingonkorvausvelvollisuus ilman ylärajaa. Kaikkien on ymmärrettävä, että on parempiakin tapoja vaikuttaa kuin riistää leipä lasten pöydästä. Onneksi Tampere ja muut kunnat tekevät kaikkensa lakosta aiheutuvien haittojen minimoimiseksi ja lasten ruokkimiseksi niin hyvin, kuin se lakko-olosuhteissa on mahdollista.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (24 kommenttia)

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

"Suomessa poliittisten lakkojen järjestäminen on paljon vapaampaa kuin muualla Euroopassa, jossa ne on kielletty kokonaan tai osittain. Tähän epäkohtaan tulee puuttua. Poliittiset lakot on kiellettävä ja laittomista lakoista määrättävä täysi vahingonkorvausvelvollisuus ilman ylärajaa. Kaikkien on ymmärrettävä, että on parempiakin tapoja vaikuttaa kuin riistää leipä lasten pöydästä. Onneksi Tampere ja muut kunnat tekevät kaikkensa lakosta aiheutuvien haittojen minimoimiseksi ja lasten ruokkimiseksi niin hyvin, kuin se lakko-olosuhteissa on mahdollista."

Rajalankin suoraviivaisesta ajattelusta pitäisi päästä järkevämpään toimintatapaan, jotta oltaisiin samalla viivalla kuin "muualla Euroopassa".
http://pasisillanp.puheenvuoro.uusisuomi.fi/262705...

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän andreas kuva
Andreas Pyy

Hallitus vähät välittää lasten hyvinvoinnista ja häpeällisen toimintansa seurauksista ajaessaan tavoitteitaan keinoja kaihtamatta. Nykyisen hallituksen suosiohan on todellisuudessa harvinaisen alhaalla, eli mitään todellista kansan antamaa suostumusta hallituksen politiikalle ei ole. AY-liikkeen toiminta on keskeinen osa demokratiaa. Se puolestaan, että äänestetään neljän vuoden välein ja annetaan vastaan laittamatta hallituksen tehdä vapaasti haitallisia päätöksiä ei ole demokratiaa nähnytkään.

Kokoomusjohtoinen hallitus ei sitäpaitsi ole koskaan välittänyt lasten asemasta. Sosiaaliturvasta on leikattu, niin kuin myös eläkkeistä ja päivähoidosta, ja suomalaisten - myös lapsia omistavien - elämää on hankaloitettu myös aktiivimallilla. Kokoomuslaisten yhtäkkinen "huolestuminen" lasten asemasta ja vastaavasta on pelkkää bluffia.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Jos JHL välittäisi lapsista niin ainakaan lakkoa ei oltaisi järjestetty maanantaille ja tiistaille.

"..isoissa kaupungeissa kouluruoan menekkiä on seurattu ja huomattu, että sitä menee enemmän maanantaisin kuin muina päivinä. Hän on huomannut saman myös opettajan työnsä kautta.

- Voi olla, että viikonloppuna ei ole saanut joka päivä lämmintä ateriaa ja se voi liittyä siihen, miksi maanantaisin menee enemmän kouluruokaa,.."

Koskenee muitakin kuin isoja kaupunkeja.

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/20170807220031062...

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Mietin tässä, että kuinkahan monen lapsen ruoan ja harrastusmahdollisuudet on viety aktiivimallin ja työttömien kuritustoimenpiteiden vuoksi? Tosin nämähän koskevat vain köyhien ja huono-osaisten lapsia, kun taas kouluruokailu koskettaa hyvätuloistenkin lapsia.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Eihän ne kokoomuslaisten lapset ole ennenkään syöneet koulukeittoloiden rahvaan ruokaa. Rahvaan pennut taas ovat tottuneet olemaan nälässä, ei muutama päivä siinä sipilöiden aiheuttamassa kurjuudessa paljoa haittaa.

Eikö Kokoomus aina ole vastustanut koulutusta ja kouluruokailua, kaikkea köyhälle koituvaa parannusta. Eikö nyt voisi kouluruokailun jo lopettaa kokonaan?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Kunnat ja koulut ovat lakon aikana hyvin eriarvoisessa asemassa, esim. Turussa näin:

JHL:n lakko aiheuttaa toteutuessaan sen, ettei Turun kaupungin päiväkodeissa, peruskouluissa, lukioissa ja osassa ammatti-instituutin koulutaloja pystytä tarjoamaan aterioita maanantaina ja tiistaina 22.-23.10. Huoltajia pyydetään laittamaan lapsille lämpimässä säilyvät eväät mukaan.

Vanhempia pyydetään myös harkitsemaan, onko mahdollista tarjota päivähoidossa olevalle lapselle aamupalaa kotona.

https://www.turku.fi/uutinen/2018-10-19_jhln-lakko...

Tampereella näin:

Moni tamperelaislapsi pakkaa maanantaina ja tiistaina kouluun omat eväät mukaan. JHL:n poliittinen lakko lamauttaa suurimman osan koulujen ja päiväkotien keittiöistä.

Ihan ilman ruokaa lapset eivät silti ole. Tampereen Voimian asiakkuuspäällikkö Tiina Tamiola kertoo, että kouluihin järjestetään retkieväiden tapaisia ruokia.

– Tarjolla on mehukeittoa, hedelmiä ja leipää. Tarjonta voi vaihdella eri paikoissa.

https://www.tamperelainen.fi/artikkeli/713466-lakk...

ja edelliseen täydennysluettelo:

https://www.aamulehti.fi/a/201260723

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari

Jos irtisanomislaki saadaan voimaan ja kaikki ruokapalveluja tuottavat pienyritykset innokkaana alkavat käyttää sen suomaa mahdollisuutta kaikkien työntekijöiden irtisanomiseen, saattaisi tuosta uudesta laista olla enemmän haittaa lasten ruokahuollolle, eikö?

Käyttäjän ArvoTammela1 kuva
Arvo Tammela

Salakari, olisi kannattanut nukkua rauhassa yön yli, sillä yön yli nukuttua asioista osaa ajatella huomattavasti viisaammin.

Käyttäjän MattiKouri kuva
Matti Kouri

Olisiko Arvo mitenkään mahdollista, että kun sinä olet niin aktiivinen mm. tässä irtisanomisasiassa, nin alkaisit vaikkapa ajaa 0-tuntisopimuksella olevien työntekijöiden asiaa. Esimerkiksi siten, että voisivat itse irtisanoa sopimuksensa ilman minkäänlaista karenssia, jos työnantaja ei ole tarjonnut hänelle esim. viikon sisällä töitä. Nythän pahimmillaan on niin, että työntekijä joutuu odottamaan pari-kolme kuukautta töitä, ennen kuin on oikeutettu irtisanoutumaan ja työttömyysturvaan.

Saattaisi lisätä hyvää mieltä ja hyvinvointia paljon enemmän yhteiskunnassamme, kuin Sipilän, sinun ja SY:n vaatimukset irtisanomisten helpottamisesta.

Parasta olisi tietysti ns. 18-tuntisopimus, jonka puitteissa työnantajan tulisi maksaa vähintään 18 tunnin palkka viikossa - oli töitä tai ei, koska työntekemislupaukseenhan sopimus perustuu. Jos ei pysty takaamaan tuota tuntimäärää, niin ei pidä ryhtyä jobbariksi. (lue henkilövuokraajaksi)

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Kun hallitus alkaa sörkkimään työmarkkinoita,niin et kai oikeasti kuvittele työmarkkinoiden hyväksyvän mitä tahansa tuosta vaan?

24 tuntia keksittiin jo ilmaista työtä.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Hassu juttu tuo JHL:n lakko. Valtaosalla liiton omista jäsenistä on käsittämätön 5 vuoden irtisanomissuoja ja poliittinen lakko kohdistuu puolestaan pienyritysten irtisanomiseen liittyvän lainsäädännön valmisteluun esitysasteelle.

Taitaa olla niin, että JHL: n jäsenten palkatkin ovat kuitenkin lopulta lähtöisin yrityselämästä ja tuotannosta.

Suomi tarvitsee valtavan määrän lisää juuri pienyritysten luomia uusia työpaikkoja ( suuret yritykset ovat jo vuosien ajan vähentäneet työvoimaansa ) ja vientiä, jotta JHL:n jäsenistökin säästyisi suuremmilta leikkauksilta tulevina vuosina.

No, omaa oksaansahan nuo nyt sahaavat.

Käyttäjän MattiKouri kuva
Matti Kouri

Valtaosalla? Outoa matematiikkaa.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Mitä tekemistä tässä matematiikalla on ?

Ota Matti Kouri selvää, keitä lakkoilevaan jäsenistöön kuuluu, ennen kuin höpiset joutavia.

Käyttäjän ArtoNakkila kuva
Arto Nakkila

Taitaa olla kauppatieteiden opiskelialla murhe, jos ei joku teekkään hänelle parinpäivän aikana ruokaa nenuneteen..

Hellanlumala sentään.....

Käyttäjän anitaorvokki kuva
Anita Koivu

En ole kokoomuslainen ja siihen puolueeseen en liittyisikään. Tämä JHL:n ( lähinnä pienpalkkaisten naisten) masinoima lakko on naurettava isopalkkaisten idea. Mikäli JHL taistelisi omien työolosuhteiden tai palkkojensa puolesta olisin ilolla sen asian puolella. Tässä lakossa he ovat vain välikappaleina isompien poikien omissa valtapyrkimyksissä!

Käyttäjän IrmaAsikainen kuva
Irma Asikainen

Tästä voisi rumasti sanoa, että nyt menivät JHL:n naiset helppoon ja kusasivat omaan maitolasiinsa. Mutta, perästä kuuluu, sano kellon tekijä. Suoattaapi olla, että jäsenmäärä hupenee, kun tämä savotta on joskus ohi. Ainakin jos naisilla on yhtään älliä päässään.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

" Tässä lakossa he ovat vain välikappaleina isompien poikien omissa valtapyrkimyksissä! "

Väärin. Mitä minä tunnen JHL:n kuuluvia he ymmärtävät täysin, tässä puolustetaan juuri heidän pienipalkkaisten naisten ja miesten oikeuksia.

Käyttäjän IrmaAsikainen kuva
Irma Asikainen

"Tämä on kertakaikkisen vastuutonta, moraalitonta ja epä-älyllistä toimintaa liitolta."

Tuon yllä olevan lauseen minä allekirjoitan itsekunnioituksella, mutta se, että lakko veisi leivän lasten suusta on täyttä puppua. Siinähän lakkoilevat, sillä lapsilla on vanhemmat, jotka toki voivat yhden päivän ajan huolehtia jälkikasvunsa ateroista ja oppia siinä samalla, miten suuri etu heillä onkaan elämässään, kun saavat elää yhteikunnassa, jossa lapset saavat kouluissaan ja päiväkodeissaan kunnon aterian (en nyt viittaa sen laatuun, vaan ajattelen lähinnä, mihin sillä pyritään).

Sen sijaan, en voi ymmärtää, että avuttomat vanhukset asetetaan tämän järjettömän ilveilyn maksumiehiksi. Se on täysin ihmisjärjen vastaista ja vastoin kaikkia moraalikäsityksiäni. En voisi kuvitella, että edes Ay-väki sortuisi menemään noin alas.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Kumpikohan pitkässä juoksussa vaikuttaa haitallisemmin lasten elämään, tämä ay-liikkeen parin päivän lakko vai hallituksen lapsilisien leikkaus?

Käyttäjän IrmaAsikainen kuva
Irma Asikainen

Lapsilisisen leikkauksessakin ollaan menty täysin metsään. Olisi täysin oikeudenmkaista poistaa lapsilisät hyvin ansaitsevilta ja korottaa samalla vähävaraisten lapsille maksettavia lisiä.
Miksi pitää lihottaa hyvätuloisten lasten säästöpossuja, kun samaan aikaan kaikilla pienituloisten ja työttömien lapsilla ei ole leipää suuhun?
Kenen mielestä tämä on oikeudenmukaista?

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

Minä haluan tähän selvyyden.

http://jariojala.puheenvuoro.uusisuomi.fi/262909-h...

”Valtionvarainministeriltä taitaa nyt unohtua, että paikallisen sopimisen edistämisestä oli jo sopu, jota hallitus kannatti. Myös kokoomus. Esitys kaatui Suomen Yrittäjien vastustukseen. Ratkaisu kiistaan olisi siis jo olemassa”, Malste vastaa Orpolle Twitterissä.

Koitan vielä kerran pukea tuossa yllä olevan asian selkeään muotoon. En epäile kummankaan tahon tarkoitusta toimia jäsentensä eduksi, siis Suomen Yrittäjiä ja ay-liikkeitä. HALLITUKSEN toimet on se asia, johon on saatava selvyys.

Oletetaan, että Twitterissä esitetty väite on totta. Mitä se tarkoittaa? 1,5 vuotta on kuulemma kättä väännetty paikallisesta sopimisesta, mutta sopua ei ole syntynyt. Malste väittää, että HALLITUS hyväksyi valmistellun esityksen. Toisekseen Malste väittää, että Suomen Yrittäjät kaatoivat esityksen, joten muille esitys on siis sopinut ja varsinkin HALLITUKSELLE.

Tämän episodin jälkeen HALLITUS on tuonut nopealla aikataululla uuden lakiehdotuksen, joka koskee irtisanomisen helpottamista pienissä yrityksissä. Korostan, että tätä esitystä ei olisi tehty, jos paikallinen sopiminen olisi hyväksytty. HALLITUKSEN vastaehdotus paluusta paikallisen sopimisen hyväksymiseen ei jätä epäselväksi sitä, että paikallisen sopimisen katsotaan olevan parempi vaihtoehto näistä kahdesta, koska sitä ajetaan ensisijaisena vaihtoehtona.

Mitä erikoista tässä HALLITUKSEN toiminnassa on? HALLITUS puhuu, että kenelläkään ei saa olla veto-oikeutta eduskunnan päätöksiin. Silti paikallista sopimista vastustanut Suomen Yrittäjät sai käyttää veto-oikeutta vaikka HALLITUS oli hyväksynyt esityksen. Irtisanomislaki tuotiin tiedonantona eduskuntaan ja tällä menettelyllä haluttiin osoittaa, että kenelläkään ei ole tuota veto-oikeutta. HALLITUS ei halunnut nostaa tikun nokkaan Suomen Yrittäjien vastustusta, mutta ay-liike siihen sopi erittäin hyvin. Mikä moraalin helmi.

HALLITUS pelaa nyt tahallaan härskiä poliittista peliä ja on itse aiheuttanut valtavan liikehdinnän Suomen työmarkkinoilla. HALLITUKSEN tulee nyt itse selvittää kansalaisille, että miksi näin halutaan toimia. Lakot ja levottomuudet on saatava loppumaan ja yhteistyö käyntiin. Kansalaiset kärsivät näistä HALLITUKSEN toimista.

HALLITUKSEN on selvitettävä, että onko tilanne kuvatunlainen ja onko Malsteen väittämässä perää.

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

Sieltähän se vahvistus tuli Sixten Korkmanin suulla A-studiossa. Veto-oikeutta käytti Suomen Yrittäjät ja muut olisivat paikallisen sopimisen hyväksyneet, hallituskin. Hallitus on siis tehnyt oman teatterinsa irtisanomislain muodossa ja johtanut Suomen kaaokseen tieten tahtoen. Ay-liike on hallituksessa nähty sopivammaksi syntipukiksi kuin Suomen Yrittäjät. Mitä kaksinaismoralismia.

Käyttäjän ArvoTammela1 kuva
Arvo Tammela

Ojala, eihän Korkman ollut edes ko. neuvotteluissa mukana. Hän sanoi vai kuulleensa, että Yrittäjät olivat käyttäneet veto-oikeutta, siis kuulleensa. Kaikenlaisia puheita kuulee yksi jos toinenkin, joten niille voi sanoa, puheet on puheita sanoi Lehtohemppa.

Käyttäjän MattiKouri kuva
Matti Kouri

Petri!

Kyllä sinulla on vielä paljon opittavaa elämästä, ennen kuin jäät eläkkeelle.

Toimituksen poiminnat