Yöpormestari Tampereelle

Viime vuosina monissa eurooppalaisissa kaupungeissa, kuten Amsterdamissa ja Berliinissä, on perustettu erilaisia yöpormestarin tehtäviä. Suomessa vastaavaa on ehdottanut Helsingin apulaispormestari Nasima Razmyar (sd). Yöpormestari ei ole erillinen poliittinen tehtävä, vaan edellytysten luoja sille, että kaupungin yöelämä otetaan päätöksenteossa huomioon.

Kaupungin ennakointi ja proaktiivinen toiminta yöelämän edellytysten parantamiseksi vähentäisi huolia siitä, että ydinkeskusta ikään kuin ajautuisi vain ja ainoastaan biletyksen tyyssijaksi. Esimerkiksi Berliinissä neuvottelut niin kaupungin, yritysten kuin asukkaidenkin välillä ovat vähentäneet yöelämän haittoja sekä parantaneet ravintolaelämän edellytyksiä. Samalla intensiivisintä baarielämää on keskitetty tietyille alueille.

Paremmalla yöelämällä on myös taloudellinen puolensa. Kun elämänrytmi on monilla aloilla yhä useammin globaali, useilla luovan alan työntekijöillä työpäivät eivät ajoitu perinteisen konttorityöajan raameihin. Jos kaupungissamme olisi nykyistä useampia vaihtoehtoja myöhäisemmälle illalliselle, olisi tämä parannus paitsi monille asukkaillemme, myös erilaiseen elämänrytmiin tottuneille turisteille.

Tampereen tulee olla vetovoimainen kaupunki kaikenlaisille asukkaille. Yöelämän kehittäminen ja monipuolistuva tarjonta ei olisi keneltäkään pois eikä heikentäisi päiväsaikana saatavia palveluja, vaan lisäisi tamperelaisten yrittäjien liiketoimintamahdollisuuksia sekä kaupunkimme houkuttelevuutta. Jos todella haluamme olla elinvoimainen Suomen toinen metropoli, on selvää, että koko kaupungin ei tule nukahtaa iltauutisten jälkeen. Kaupungin roolina on ennen kaikkea luoda edellytyksiä, jotta yöelämä voi kehittyä siellä viihtyvien henkilöiden toiveiden ja kysynnän mukaiseksi. Monipuolistuva yöelämä tarjoaisi pelkän perinteisen yökerhobiletyksen sijaan vaihtoehtoja monenlaisiin kiinnostuksiin ja tilanteisiin.

Tampereen kokoisessa kaupungissa ei todennäköisesti tarvita erillistä yöpormestarin toimea, mutta tehtävä olisi yhdisteltävissä vaikkapa sopivan virkamiehen tai apulaispormestarin tehtävänkuvaan. Pohjimmaisena tarkoituksena ei olisi luoda lisää sääntelyä, vaan edellytyksiä kaikille paremman keskustan kehittämiseksi. Samalla antaisimme vahvan viestin: elinvoimaiselle Tampereelle myös yöt ovat tärkeitä.

 

Kaupunginvaltuutetut Jaakko Stenhäll (vihr) & Petri Rajala (kok), Tampere

 

Kirjoitus julkaistu Aamulehdessä keskiviikkona 22. marraskuuta 2017

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu