Petri Rajala Tamperelainen kaupunginvaltuutettu ja kauppatieteiden opiskelija. Kaikki täällä esittämäni näkemykset ovat täysin omaa yksityisajatteluani eivätkä edusta mitään muuta tahoa. Lue minusta ja ajatuksistani lisää kotisivultani!

Valinnanvapaus lisää kansalaisten vaikutusmahdollisuuksia

Valinnanvapauden toteutuminen on merkittävä osa sote-uudistusta. Vapaus valita haluamansa palveluntuottaja lisää konkreettisesti kansalaisten vaikutusmahdollisuuksia. Valinnanvapautta vastustava vasemmisto-oppositio syyllistyy elitismiin ja kansalaisten vähättelyyn kuvitellessaan tietävänsä kansalaisia paremmin, mikä palveluntuottaja heille soveltuu parhaiten.

 

Kokoomus sen sijaan luottaa yksilöön ja haluaa lisätä kaikkien suomalaisten mahdollisuuksia. Varakkailla on joka tapauksessa mahdollisuus valita haluamansa palveluntuottaja — soten valinnanvapaus suo tämän mahdollisuuden muillekin.

 

Valinnanvapauden tulee ulottua myös soten ulkopuolelle. Vapaa kouluvalinta mahdollistaa koulujen erikoistumisen ja lasten sekä nuorten hakeutumisen oppilaitoksiin itseään kiinnostavien painotusten perässä. Vapaasti tehty valinta motivoi yksilöä enemmän kuin ylhäältä annettu määräys.

 

Kaupunkisuunnittelussakin tulee huomioida valinnanvapaus. Tampereella on oltava monipuolisesti erilaisia vaihtoehtoja sekä urbaania keskusta-asumista kaipaaville että kaupunginosien rauhassa viihtyville. Liikkumistapansakin kaupunkilaiset osaavat itse valita parhaiten; vetovoimainen kaupunki huolehtii, että liikenne sujuu joutuisasti niin kävellen, pyöräillen, julkisilla kuin autoillenkin.

 

Valinnanvapauden vastustaminen on osoitus ylimielisestä asenteesta, jossa kansalaiset nähdään tyhminä hallintoalamaisina, joille ei voi antaa päätösvaltaa tai vastuuta edes heitä itseään koskevissa asioissa. Itse puolestani katson, että poliitikkojen tehtävä on luoda edellytyksiä ja lisätä kansalaisten vapautta, ei tehdä valintoja heidän puolestaan. Kansalaiset eivät ole poliitikkojen alamaisia, vaan poliitikot ovat kansalaisten palvelijoita.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Soten valinnanvapaus on lähinnä silmälumetta sillä potilas joutuu sitoutumaan valitsemaansa palveluntuottajaan vuodeksi, olipa se kuinka sopimaton hänelle tahansa. Vuosi on sairaalle pitkä aika.

Lisäksi tällä hetkellä pystyy valitsemaan terveyskeskuksen ja ykstyisen toimijan välillä, ja voi myös vaihtaa valintaansa heti, jos tarve vaatii.

Vapaus on nimenomaan siinä, että yhä useammat yksityiset toimijat pääsevät rahastamaan sote-varoja. Voittonsa he voivat viedä veroparatiiseihin turvaan kuten nykyisinkin.

Ei ole ihme, että sote-hanke näyttää katastrofaaliselta, sillä sitä ei ajeta potilaan tarpeet edellä, vaan puolueiden: keskusta saa maakuntahimmelinsä ja kokoomus yksityisten rahastusmallin.

Hanketta ajetaan kuin käärmettä pyssyyn, vaikka asiantuntijat suosittelevat merkittävää lisäaikaa toteutukseen ja muuutoksia suunnitelmiin - sekä myös toteutusta pienin askelin alue tai asiakokonaisuus kerrallaan.

http://www.ts.fi/mielipiteet/lukijan+kolumni/34524...

Toimituksen poiminnat