Petri Rajala Tamperelainen kaupunginvaltuutettu ja kauppatieteiden opiskelija. Kaikki täällä esittämäni näkemykset ovat täysin omaa yksityisajatteluani eivätkä edusta mitään muuta tahoa. Lue minusta ja ajatuksistani lisää kotisivultani!

Yksityistäminen ja ulkoistaminen ovat eri asioita

  • Ohessa kuva Ylen vaalikoneen kysymyksestä ja vastauksestani siihen.
    Ohessa kuva Ylen vaalikoneen kysymyksestä ja vastauksestani siihen.

Se tunne, kun huomaan hallitsevani politiikan käsitteet paremmin kuin Ylen vaalikoneen laatineet toimittajat ja joudun korjaamaan vaalikoneen kysymystä kommenttikentässä. Yksityistäminen tarkoittaa sitä, että kunta yhtiöittää jonkin tuottamansa palvelun ja myy sen pois. Kunnalta katoaa näin järjestämisvastuu koko palvelusta, minkä jälkeen palvelusta vastaavat yksin markkinat, ei enää kunta miltään osin. Tietääkseni mikään taho ei ole esittänyt terveyspalveluiden yksityistämistä.

 

Ulkoistamisessa kunta puolestaan säilyy edelleen palveluiden järjestäjänä. Ostaessaan palvelun kunta tietenkin määrittää, mitä haluaa. Ulkoistamisessa kunta siis ostaa joltakin ulkopuoliselta taholta (esimerkiksi yritykseltä tai kolmannen sektorin toimijalta) palvelun tuotannon. Yksityistäminen ja ulkoistaminen ovat kaksi aivan eri asiaa.

 

On erittäin huolestuttavaa, että verovaroin rahoitetun Ylen vaalikone on näin heikkolaatuista journalismia. Loogisia vaihtoehtoja on kaksi: 1) vaalikoneen laatijoilla on niin heikko ammattitaito, että he eivät ymmärrä yksityistämisen ja ulkoistamisen eroa, tai 2) vaalikoneen laatijat ymmärtävät käsitteiden välisen eron, mutta haluavat tietoisesti johtaa kansalaisia harhaan. En viitsi pilata päivääni miettimällä, kumpi vaihtoehdoista pitää paikkansa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Juuso Hämäläinen

Riippuu tilanteesta täysin. Jos kunnan jätehuolto ulkoistetaan niin kunta ei todellakaan menetä kontrolliaan asiasta. Se johtuu siitä, että jätehuollon hommat ovat niin yksinkertaisia, että tehtävät voi milloin tahansa siirtää muualle tai takaisin kunnalle.

Terveydenhoidon osalta tilanne on toinen. Hoito on käytännössä osaamisen osalta lääkäreiden harteilla täysin. Yhä useammin tarvitaan hoitoon erikoistunut lääkäri, joista on ja tulee olemaan pulaa. He ovat ns niukka resurssi yhteiskunnassa.

Jos alamme kasvavassa määrin siirtää kovinta osaamista vaativaa lääkärin työtä yksityiselle puolelle sallimalla potilaalle valinnanvapauden niin osaajat siirtyvät yksityisiin sairaaloihin. Näin on jo nyt tapahtunut 80-luvulta asti jolloin työterveyshuolto alkoi tuottamaan rahaa yksityisille lääkäriasemille.

Kun julkisen puolen sairaalalääkäri lähtee osakkaaksi yksityiseen asemaan, hän voi helpostikin triplata ansionsa.
Kun osaajat alkavat olla enimmäkseen yksityisellä puolella, hoito heikkenee julkisella puolella ja potilaat virtaavat sieltä pakon edessä pois. Kuka haluaa kuolla hoitojonoon tai aloittelijan käsissä leikkauspöydälle.

Lopulta yksityiset sairaalat voivat sanella hoitojen hinnat ja ne tulevat täydellä varmuudella näin tekemäänkin. Bisnes toimii niin. Siinä voit Petri eläkkeellä miettiä miksi sinun rahasi uppoavat lääkärinlaskuihin ja yksityinen sairauskuutuksesi maksaa maltaita.

Näin on käynyt kaikkialla länsimaissa, kun ihmiset hölmöyksissään luottaneet yksityisiin sairaaloihin ja vakuutuksiin, jotka halpoja nuorille ja terveille, mutta taksat nousevat myöhemmin pilviin.

Toimituksen poiminnat